A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Права и обавезе
 
 
   Како вам је ово први дан на факултету, збуњеност на тему шта су права, а шта обавезе студената је вероватно мерљива у гига јединицама за збуњеност. Кренимо да је разрешавамо.
 
   Предавања и вежбе на ЕТФ-у нису обавезни ни из једног предмета, али лабораторијске вежбе носе поене које не можете надокнадити. Међутим, веома је корисно посећивати и предавања и вежбе. Као прво, зато што ћете доста лакше разумети предавану област, па ћете се код куће само подсетити, утврдити градиво и на тај начин најефикасније га савладати. Друга ствар због које је битно ваше присуство је да ће се често на предавањима и вежбама дискутовати о начину полагања испита, вашим будућим обавезама (у виду лабораторијских вежби, надокнада наставе), одређивању термина за консултације итд. Такође, увек можете да замолите предавача за додатно објашњење уколико вам нешто не буде сасвим јасно, и он ће вам у већини случајева изаћи у сусрет. Немојте се стидети да питате било шта што вам није јасно, јер не постоје глупа питања. Не обазирите се на подсмехе других, јер је у вашем интересу да нешто научите. Питање можете поставити током предавања, када вам се нешто учини нејасним, можете питати на паузи између два часа или доћи на консултације у кабинет професора или асистента. Можете питати и путем електронске поште при чему је пожељно да што детаљније опишете свој проблем или нејасноћу. Уколико не постоји одређен термин консултација, путем електронске поште би требало најавити свој долазак. Могуће је договорити и додатни термин консултација, ако вам претходно постављени термин не одговара или је недовољан. Увек се потпишите на крају поруке (у потпис улази и број индекса), јер ретко ко одговара на анонимне поруке.

   Можете ићи на предавања код било ког предавача. Предавачи не предају потпуно идентично. Свако излаже тематику на свој начин. Сходно томе, постоје бољи и лошији предавачи. Изаберите оног који вам највише одговара.
 
   Немојте каснити на часове. Уколико касните, потрудите се да се то више не догоди, а на час уђите максимално дискретно. Неки професори неће бити најсрећнији због тога, па се може догодити да вам не дозволе присуство на часу. Имајте у виду да кашњењем показујете непоштовање према предавачу.
 
   Потребно је да пратите огласне табле. На њима ће бити објављени спискови група, распореди, разна обавештења о промени термина предавања или њиховом отказивању и термину надокнаде, када је радна субота, које су ваше обавезе на појединим предметима итд. Пожељно је бацити поглед на огласну таблу сваки пут када се нађете у њеној близини. Такође, овакве информације могу бити окачене и на интернет презентације предмета.
 
   Уколико имате неких проблема везаних за наставу, неког професора или имате проблем било какве врсте, можете се обратити делегатима своје групе или студенту продекану. Делегати су студенти који се залажу за решавање проблема у оквиру групе. Почетком децембра ће бити одржан избор делегата који ће у сарадњи са студентом продеканом решавати актулене светске проблеме :)
 
   Ваша обавеза је да знате градиво. Не постоји други начин да се испити положе, осим знањем. Учити, учити и учити рекао је Лењин (баш је смарач :) ). Битно је да редовно учите, јер се тако најлакше и најефикасније савлада градиво. Недеље пре испита служе да се научено градиво обнови и утврди, али је тада веома тешко савладати комплетно градиво.
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack