A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Јапанизам!

 

   Дакле, за колеге и колегинице и за вас остале који волите мангу и аниме-добре вијести: у Београду се ове године, с почетком 7.10, у организацији удружења Сакурабана и уз подршку јапанске амбасаде одржао први српски неформални фестивал јапанске културе под именом - Јапанизам.

   И да би све било још боље, планирано је да се, почевши са овогодишњим, Јапанизам одржава сваке године. Зато, ако се некоме ишло а није био, нема везе, биће опет, мало ће причекати до следеће године, али се исплати - кажем из искуства.

 

   Што се самог програма тиче, било је свега 6 дана 100%-ог Јапана.

   Почело је изложбом радова домаћих Манга и Аниме аутора у простору Дома омладине Магацин (ауторка овог текста била је поносни власник 7 радова на истој), уз пројекцију кратких  аниме филмова, Ј-поп/рок музике и још којечега. Посјетилаца је било разних, свих узраста, облика и боја, укључујући и двије готик лоли рибе и групицу пензионера, који можда јесу, а можда и нису залутали на поприште „Јапанизма!“. Атмосфера је читаве вечери била тотално опуштена, људи су циркулисали и давали одушка својој преголемој љубави према разноврсним видовима јапанске популарне и класичне културе. Што би се рекло: наздравље!

   Следећих 5 дана организиована су предавања и пројекције у Дому Омладине и као шлаг на торту - прави правцати cosplay! No comment, нећу да смарам причом, већ идите на sakurabana.info и погледајте галерију.

   Као што сви знамо, земља гост овогодишњег Сајма књига био је, 'ајде погађајте - Јапан. И наравно, гдје има Јапана, има и Сакурабане, овај пут у виду предавања и радионице на тему манга цртежа. Иако је први дан радионица била не баш претјерано посјећена, (будући, јелте, да је био радни дан и тако даље), следећи пут је сала била превише мала да прими све заинтересоване. То је добро, јер се напокон примјећује да утицај благодети јапанске културе  полако почиње да се шири и у Србији. Број аниме и манга фанова је, бар како се мени чини, знатно порастао у току последње 3 године и Јапанизам ће бити сјајна прилика за окупљање старих и немилосрдно регрутовање нових жртава.

 

   Иначе, примјетили сте да доста помињем Сакурабану. Сакурабана је, као што сте из горе искуцканог могли закључити, удружење љубитеља популарне јапанске културе. Ако вам фале сродне душе или вас чудно гледају док се ви наглас одушевљавате рецимо најновијим chapter-ом One piece-a, Bleach-а (Зараки РУЛЕЗ!!!!), Naruta или Berzek-а, сваког петка у Дому Омладине одржава се манга/аниме радионица у времену од 19-22 сати. Да бисте учествовали, није потребно да знате да цртате, дабоме. Сви који се појаве су добродошли. Дакле, што да не, пробајте, људи који су тамо редовни гости су врх, можда вам се и свиди.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack