A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Симболи цвећа

Људи су јако склони да при разним поводима дају на поклон цвеће. Најчешће, цвеће добијају особе лепшег пола. Све је то повезано са разним признањима, изјавама љубави и разноразним честиткама (од рођенданских, до оних за 8. март и Дан заљубљених). Сваки цвет има своју симболику, и тај цвет се поклања када нека особа жели да каже баш оно, шта тај цвет симболише. Некада се тачно знало шта који цвет симболише и у којим приликама се поклања. Међутим то време је прошло, и данас, мало ко то зна.

Није свеједно да ли ћете поклонити некој особи црвену или розе ружу. Црвена ружа може уместо Вас да каже ,,Волим те'' и да укаже на несвесну лепоту, док розе ружа симболише отменост и љубазност. Бела ружа симболише чистоћу, врлину и спиритуалну љубав. Жута ружа симболише радост и задовољство. Наранџаста говори о Вашој фасцинацији и ентузијазму. Лала указује на славу и симболише савршеног љубавника. Сунцокретом дајете особи којој сте га поклонили до знања да је јако поштујете. Бегонија може да послужи да неког упозорите на нешто. Нарцис наравно говори о егоизму, али такође и о некој формалности, а понекад може да уместо вас изговори реченицу ,,Остани слатка као што јеси''.  Основна улогa јасмина је да се извините неком, али може да говори и о елеганцији коју та особа, којој је поклоњен цвет, поседује. Багремов цвет је симбол тајне љубави. Маслачак говори о остварењу жеља. Лавандула може да искаже неверицу. Јоргован је симбол прве љубави. Еукалиптусом се постављате у заштитничку улогу. Орхидејом можете да кажете некој особи колико је за вас драгоцена, али исто тако она симболише и заводништво. Каранфилом говорите о својој преданости у љубави и фасцинацији. Перуника је симбол мудрости, вере и наде. Чак и жир има своју симболику и то у нордијској митологији, где симболише живот и бесмртност. Босиљком можете да пожелите некоме нешто лепо, рецимо за рођендан. Љубичица је симбол свесности, истинитости и часности.

Морам да покренем још једно питање када се ради о поклањању цвећа. Сваки цвет (који, наравно, није вештачки) се осуши и увене кроз седам дана. Ако сте неком хтели нешто да кажете и да се заветујете на дужи период, рецимо на вечност, да ли то можете да урадите цветом? Моје мишљење је да тада цвеће није баш најсветлије решење, баш због тога што вене. А ако изјављујете нешто што ће да траје коначно дуго (или кратко), какве поенте то све уопште има? Поготово какве поенте ту има користити се неким симболима? Симболи јесу лепи, а цвеће нарочито, али симболи који умиру после извесног времена и нису неки симболи. Симболи треба да трају вечно. Да ли сушење цвета такође представља део симболике тог цвета или не? Ако не, онда је све у реду. По логици ствари одговор ДА би био највероватнији, пошто као што сам и пре поменуо на цвећу све има своју симболичку вредност (и боје и облици...), па зашто не би имало и умирање. Углавном овде се намеће велики број реторичких питања, која немају апсолутно тачан одговор. Тако да је остављено појединцу да мисли о овоме шта год пожели.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack