A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Херкулес, како постати бесмртан

Херакле је јунак који постоји и у грчкој и у латинској митологији под готово истоветним именом. Дизнијеви аниматори су за свој 35. анимирани филм узели овај мит и искористили једно од његових имена –  грчко  – Херкулес, како ћу га и ја називати у овом тексту.

Он је био син Зевса и Алкамене, прелепе жене краља Амфитриона који је почесто био у ратовима, тако да је Зевс искористио прилику узевши његов лик и направивши Алкамени Херкулеса. Исте ноћи краљ Амфитрион се вратио кући и зачео јој сина, Херкуловсовог брата близанца, Ификла.

Плашећи се Херине љубоморе, Алкамена је тек рођеног Херкулеса оставила на пољани изван градских зидина, а Зевс, који је желео да дечак буде бесмртан, наложио је Атени да његовог сина подметне Хери која га је подојила давши му тако надљудску снагу.

Док је Херкулес био дете, Хера је послала две змије да га убију на спавању док је лежао у колевци, међутим Херкулес је убио обе змије једном руком.

Када је одрастао, као услов да крочи на Олимп и постане бесмтран морао је да изврши дванаест задатака које му је постављао краљ Еуристеј, миљеник богиње Хере.

 

1. Први задатак је био да убије Немејског лава, чију кожу је требао да донесе као доказ извршеног задатка. Кожа чудовишта је била тако дебела да је ниједно оружје није могло пробити, а могла га је убити само људска рука. Када Херкулесу није пошло за руком да га убије оружјем, рвао се на земљи са лавом и на крају га задавио. Међутим, после тога никако није могао да га одере, али му је у помоћ пристигла заштитница Атина указујући му на лавље канџе помоћу којих ће одрати лава. Након тога је кожу лава носио уместо оклопа и био је готово неуништив.

 

2. Лернејска хидра је митолошка водена неман, која је имала огроман број глава и отрован задах. Херкулес је прекрио своја уста и нос непромочивом тканином против отровних испарења и намамио Хидру напоље. Међутим, како би јој одсекао једну главу, нова би јој никла. Скоро немоћан позвао је у помоћ свог рођака Јолаја, а затим уз помоћ Атине схватио је да када јој одсече главу, спали насталу рану пре него што изникне нова. Затим је стреле које је добио од краља Еуристеја умочио у њену отровну крв и тако завршио задатак.

 

3. Трећи задатак је био да ухвати Керинејску кошуту која је припадала Артемиди, богињи лова. Краљ Еуристеј се надао да ће се богиња наљутити на Херкулеса. Кошута је имала бронзана копита и златне рогове и била је бржа од стреле, а задатак је гласио да се она мора неозлеђена довести пред краља. Херкулес ју је ловио годину дана, док је на крају није уморио и погодио стрелом у ногу између мишића и кости, не проливши ни кап крви. Након тога је срео богињу Артемиду и објаснио јој задатак и замолио за опроштај. Она му је допустила да кошуту однесе краљу, који ју је, пак, хтео задржати за себе, но Херкулес га је натерао да је сам ухвати и пустио ју је, а она бржа од стреле, је наравно утекла.

 

4. Еримантски вепар представљао је проблем сељацима у Ериманту због уништавања усева и говеда. Херкулес такође није смео убити свој плен. Кентаур Хирон рекао му је да га заведе у дубок снег. Херкулес је уплашио вепра, збунио га и натерао у снег, где га је завезао и однео до Еуристеја. Краљ се уплашио и рекао му да се реши те звери, а Херкулес га је послушао.

 

5. Аугијеве штале. Аугије је имао благословено стадо од више од 500 бикова, а штале у којима су чувани нису чишћене годинама и Херкулесу је припао задатак да их очисти. Он је срушио два зида и преусмерио реке Алфеј и Пенеј према шталама и тако их очистио. Аугије је одбио да му као награду преда десетину стоке након чега га је Херкулес убио.

 

6. Стимфалске птице. Шести Херкулесов задатак био је да истреби птице које су се намножиле на обалама Стимфалског језера. Биле су посвећене богу рата Аресу и имале су бронзане кљунове, канџе и оштра, метална пера. Херкулес је од Атине добио чегртаљку помоћу које је заплашио птице у току ноћи и натерао их у лет, а затим их поубијао стрелама.

 

7. Кретски бик се сматра за животињу са којом је Пасифаја зачела Минотаоура. Херкулес га је савладао голорук, иако је бик бљувао ватру па је борба потрајала четири дана и четири ноћи. На крају га је савладао и однео краљу Еуристеју.

 

8. Диомедови коњи. У покрајини Тракији луди краљ Диомед имао је четири коња које је хранио људским месом. Херкулес је морао отићи тамо и украсти те коње. Он је то учинио с великом лакоћом, а онда их је нахранио Диомедом због његове злоће и окрутности. Након што су се најели, коњи су постали мирнији те их је однео у Микену да краљ Еуристеј одлучи о њиховој судбини. Еуристеј је наредио да се одведу на Олимп и буду жртвовани Зевсу, али је то Зевс одбио и послао вукове, лавове и медведе да их убију.

 

9. Хиполитин појас. Херкулес је морао Еуристејевој ћерки прибавити појас Хиполите – краљице ратничког племена Амазонки. Хера је нахушкала Амазонке против Херкулеса па их је морао све побити да би дошао до појаса. Једна верзија каже да је Хиполиту предао Тезеју да му буде жена, а друга верзија је да се она заљубила у Херкулеса и добровољно му предала појас.


10. Следећи задатак је био да дотера краљу Герионово стадо без ичије помоћи. Герион је иначе био троглави син Титана Океана, увек наоружан до зуба. Херкулес је имао велике невоље да дође до стада, побио је његове чуваре, двоглавог пса Орта и Еуритиона, а затим и до зуба наоружаног Гериона и онда потерао стадо назад. Међутим, Хера је слала обадове на стоку, узнемиравајућу их тако, а затим је дигла буру, међутим, Херкулес је дигао два стуба смањивши ниво воде и спречивши наилазак морских немани. Ти се стубови код Гибралтара и даље називају Херкулесови (Хераклови) стубови.

 

Након што је извршио десет задатака за осам година и месец дана, дошао је код краља по награду коју је договором заслужио. Међутим, по Херином наговору, краљ му није признао други и пети задатак па је морао да испуни још два задатка.

 

11. Хесперидине златне јабуке. У овом задатку Херкулес је имао помоћ. Замолио је Атласа, дива који држи небески свод да убере те јабуке пошто се веровало да је он отац Хисперида. Хиспериде су иначе биле три нимфе, које су чувале Херин врт у коме су расле јабуке засађене као њен венчани поклон од богиње Геје. Заштитник јабука је био змај Ледон са сто огњених глава којег је Атлас на крају убио. Када се вратио Херкулесу, одбио је поново да прихвати посао држача свода, међутим Херкулес га је надмудрио рекавши му да му придржи свод само док не стави подметач под врат.

 

12. Кербер. Последњи задатак је био и најтежи. Херкулес је морао отићи до врата Хада и голорук се обрачунати са Кербером, троглавим псом који је имао реп змије, а слина која би падала на под стварала би отровну биљку акониду. Херкулес је отишао код Хада и замолио га да одведе Кербера на шта је Хад пристао уколико се Кербер врати неозлеђен. Чим је изведен на светлост дана Кербер је подивљао што је јако преплашило краља Еуристеја који је решио да се Кербер одмах врати у Хад.

 

Након овог задатка Херкулес је са Аргонаутима ишао у потрагу за златним руном, но о томе неки други пут.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack