A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Имена Сунца

Сунце је централна звезда сунчевог система. Енергија и гравитација Сунца су јако битни за многе процесе у сунчевом систему, као на пример, кружење планета, комета, температура на површини планета... Сунце саджи 99,8 укупне масе сунчевог система. Спада у специјалну класу звезда Г2В. Г2 значи да је приплижна температура на њеној површини око 5780К и да је беле боје,  која се, због преламања у атмосвери, чини на Земљи белом.

 

 

Људи су увек знали да за свој опстанак могу да захвале Сунцу. Међутим и многе непогоде су везане за Сунце. Људи нису могли да објасне кретање Сунца, као ни варијацију температуре. Сунце су готово увек повезивали са неким од богова. Богови су настајали као последица необјашњивих чињеница. Ствари које су се дешавале у њиховој околини, а које нису знали да објасне, стављали су под утицај неког бога. Тако је Сунце у готово свакој култури добило бога, који има моћ над Сунцем.

Да почнем од наше старословенске митологије. Род (праотац богова) је према миту био у почетку заробљен у јајету, као пупољак. Није постојало ништа, осим таме и јајета у коме је био Род. Када је дао живот богињи љубави, по имену Лада, љуска јајета је пукла и кроз пукотине се проширила љубав у виду светлости. Касније је Род од свог тела створио небеска тела и природне феномене – од лица је створио Сунце, од својих груди је створио Месец, звезде од својих очију, ветар од свог даха. Родов син је био Сварог, који је био бог неба и Сунца, као и Врховни бог код Словена. Његова жена је била Лада и он је отац свих добрих богова. Касније се и Дажбогу приписује владавина Сунцем. Једна његова ћерка се звала Зорја, и по њој  је настао израз "зора" за рађање сунца. Занимљиво је да 25. децембар је био код Словена и Келта резервисан за празник непобедивог Сунца. У току покрштавања ове две велике групе народа, тај празник је променио облик и постао Божић, јер мисионари нису могли да искорене овај празник.

 


 

У Египту су 3 бога били повезани са Сунцем. Први је Ра. Он је идентификован са сунцем у подне. Како се развио његов култ он је постао створитељ. Сматра се да су људи настали од суза бога Ра и његове патње. Други бог је Хорус. Његово једно око се сматрало да је Сунце а друго Месец. Посто Месец није сјајан колико и Сунце то је објашњено причом о његовој борби са Сетом, након што је Сет убио Озириса. Такође Хорусово око је постало симбол моћи. Трећи је Атон, мада се за њега сматра да је аспект бога Ра. Углавном он представља диск Сунца.

Зна се да је у Грчкој бог сунца био Хелије, који је возио Сунчеву кочију. Острвски Келти су имали Мог Руитх-а. Био је једнооки то једоонки бог са сребрним оклопом и попут Хелија имао је Сунчеву кочију. Гали и континентални келти су поштовали  Беланус-а. Викинзи су поштовали Суну. Римска богиња Сунца се звала Сол. Арина је била Хитатска богиња сунца. Мардук или Бел је био код Вавилонаца задужен за управљање Сунцем. Сурја је Хиндуистичка богиња Сунца. Хуициплопоцтли се поштова код Астека, некад се он поистовећавао са Тескалипоком, који је имао више улога, ту је и Тонатију.  Ах Кин или Киних Ахау је Мајанско божансво Сунца, његово име значи "Он од Сунца". Код Аборигина Сунце нема конкретно име, али је женског рода. Она се пробудила на молбу творца (који такође нема име, већ се појављује у причама као "интелигенција"), и својим сјајем пробудила све биљке и животиње. Касније је уз помоћ "инегенције" створила човека и жену. Тада је последњи пут сишла на земљу, од тад посматра свој рад са висине.

По свему судећи, током историје Сунце је заузимало једно од централних места у веровањима и обичајима готово свих народа. Многи господари богова су били заправо богови Сунца. Најлепши и највећи храмови су посвећени бас овој звезди. Људи можда тад нису знали много о Сунцу као небеском телу, али су знали да им од њега зависи опстанак.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack