A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Пројекат „Препознај свог непријатеља“

Здравствено потпорно удружење (ЗПУ) студената Београда већ годину дана интензивно спроводи пројекат "Препознај свог непријатеља", под покровитељством и материјалном подршком Секретаријата за здравство Скупштине града Београда.

Овај пројекат представља примарну активност ЗПУ студената Београда, пре свега због врло забрињавајућих података добијених у разним истраживањима у протеклих неколико година, а који се тичу младе студентске популације која чини најперспективнији део нашег друштва. Стога, овај пројекат има за циљ подизање свести и повећање информисаности студената о болестима зависности (дувански дим, наркоманија, алкохолизам), репродуктивном здрављу, ХИВ-у и осталим полно преносивим болестима, утицају и контроли стреса, правилној исхрани, а све како би се обезбедила правилна и правовремена превенција.

Сам пројекат се од осталих сличних издваја по циљаном модерном и интересантном приступу младој студентској популацији, по промоцији здравља и едукацији кроз њима интересантна дешавања, без сувишног оптерећења, одузимања драгоценог времена, којег имају све мање услед све више обавеза које им доноси њихово образовање.

Разна истраживања у протеклих неколико година говоре да се старосна граница ступања у сексуалне односе убрзано смањује, а да контрацептивна средства користи свега 25% адолесцената. Резултат је велики број нежељених трудноћа и абортуса, а 20 до 30% адолесцената има бар једну полно преносиву инфекцију. Познато је да је Србија међу прве три земље по броју пушача у свету, а на првом месту у Европи. Нажалост, не заостајемо у оваквим рангирањима ни када су остале болести зависности у питању. Конзумирање алкохола је нарочито распрострањено међу студентском популацијом, а злоупотреба дроге присутна је у свим добним групама, али је ипак најризичнији узраст - адолесцентно доба. "Кривци" за то су нови начини забаве, трендови, позитивни ставови према дрогама и алкохолу, материјалистичка филозофија, хедонистичка оријентација према животу, поводљив адолесцентни карактер итд.

Овим проблемима је највише погођена популација младих људи, које карактерише начин брзог, слободнијег и ''отвореног за нова искуства'' живота.

Да би донекле ублажили тренутну ситуацију и спречили неповољну ситуацију у којој може да се нађе цело друштво, Здравствено потпорно удружење студената спроводи пројекат "Препознај свог непријатеља" кроз разне outdoor кампање и организовање предавања, трибина и дебата на свим београдским факултетима и високим школама у сарадњи са стручњацима из поменутих области, која имају за циљ информисање студентске популације и повећање свести о овим проблемима за почетак.

За сваку тему је припремљена и штампана публикација, као нешто што ће имати дугорочнији едукативни ефекат, а сви студенти могу да је добију бесплатно. Информативно-едукативно DVD издање на тему дуванског дима, његових штетних последица на здравље, начинима одвикавања од пушења, још је један покушај протеривања дуванског дима из образовних установа, али и породичног окружења и живота сваког студента. Outdoor кампање као што су концерт на Светски дан борбе против СИДЕ у Студентском културном центру, журке поводом Дана заљубљених са темом "Користи(м) кондом", јавне дебате о штетности дуванског дима испред Ректората Универзитета у Београду, али и на самим факулетима, постављање промо и едукативних штандова у образовним институцијама и на јавним градским местима... имају за циљ да кроз забаву нађу лакши пут до младих људи и подстакну подизање нивоа њихове свести о болестима чија су циљна група и коначно о предностима и важности њихове превенције. Ускоро ће заживети и online саветовалиште кроз наш сајт www.zdravlje.zpubeograd.com, где ће студенти моћи анонимно да поставе питања на тему свог здравља, а одговоре ће пружити лекари сарадници на овом пројекту.

 Да би се мноштво идеја и велики ентузијазам студената преточили у конкретне акције била је потребна финансијска подршка, те је Секретаријат за здравство Скупштине града Београда ове идеје препознао како добре и издвојио средства за овај пројекат.

У току спровођења овог пројекта, ЗПУ студената Београда узело је учешће у раду Националне комисије за превенцију пушења Министарства здравља, Канцеларије за контролу дувана Републике Србије, добило је подршку Министарства здравља Републике Србије, многих других здравствених установа, али и лекара, фармацеута и многих других појединаца који су у активистима овог пројекта препознали и своје амбиције и ентузијазам у борби за здравију будућност.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack