A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

текстови 9


Електријада 2008

Кад кажем Електријада, већина људи помисли на гомилу пијаних студената електротехнике који оргијају у некој забити, удаљеној од цивилизације, али нису у праву. За оне који не знају шта је Електријада да их мало упутим. Електријада, илити међународни сусрети студената електротехнике традиционално се одржавају скоро пола века на просторима бивше Југославије и представљају највеће годишње окупљање студената електротехнике у југоисточној Европи, а и шире. Ове године Електријада је била одржана у Бањи Врућици код Теслића у Републици Српској од 19. до 25. маја. Теслић је релативно мали град на који се наслања живописно и веома угодно приградско насеље Бања Врућица са здравствено-туристичким комплексом у којем се налазе четири хотела, природна бања за лечење кардиоваскуларних обољења и објекат за спорт и рекреацију. Учесници Електријаде су били смештени у два хотела “Кардиалу” и “Посавини”, а било је и оних који су боравили у приватном смештају код “љубазног” локалног живља. Али небитан је био смештај већ дружење.

 
Летећи циркус Монтија Пајтона

Опус комичарске групе Монти Пајтон, поред познате телевизијске серије и биоскопских филмова обухвата и низ музичких албума, књига, видео-игара и позоришних представа чији снимци циркулишу међу фановима, али у њега се често убрајају и дела која самостално потписују чланови групе, а у којима je препознатљив анархични дух групе. Мада је серија трајала од 1969. до 1974. године, група је наставила да постоји, окупљајући се на разним пројектима све до смрти Грејема Чепмена, 1989, која се може сматрати ефективним крајем.

 
Сећања на фудбал и успехе

Просто је данас постала свакодневница, да врло често гледамо тенис, да знамо првих 50 играча света, да чекамо да Небојша Вишковић каже, оно већ чувено „Дивно“, док Ноле, Ана и Јелена пошаљу лоптицу преко мреже, коју противник не враћа. И тако тенис је постао број један... Сви новопечени родитељи форсирају своју децу да не пуштају рекете из руку, а они још свежији (које је у Србији тешко наћи) немају дилему које ће име дати свом новорођенчету. Наравно нема ничег лошег у поменутом, само је чудна тако брза трансформација у избору омиљеног спорта. Добро је и то што смо у том погледу исти као Швајцарска!?

 
Процес II, или српска бирократија узвраћа ударац

Требало би овде кренути од дефиниције бирократије. Бирократија је форма друштвене организације у којој се тежи више централизованој контроли и присилном комформизму ригидно прописаним правилима и каналима комуникације. Ова дефиниција се може наћи на нашој википедији, иначе је преузета из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада“.

 
Конференције – поглед изнутра

Аутор ових редова се сасвим добро сећа дана када је као студент у ходницима факултета виђао плакате којима се најављују научно-стручни скупови у нас. И подједнако добро се сећа да је сваки пут сусрет са таквим плакатом изазивао исте асоцијације: тешка наука, демотивишућа атмосфера, друга димензија, место на ком је тешко замислити себе. Уосталом, верује да убедљива већина студената реагује на ове појаве на исти начин. А истина је, заправо, да нисмо свесни колико грешимо, све док не пробамо (ако икада пробамо :) ). Вероватно из разлога што не постоји нарочито развијена пракса да студенти конференције посећују (значи, не мислим на штандове фирми које током ових скупова излажу свој програм, не мислим на свечана отварања и коктеле, мислим на сесије из конкретних области на којима се представљају радови и одржавају предавања :) ) – иако по правилу постоји и тзв. „Студентска секција“, намењена управо – па, студентима!

 
<< Старт < Претходни 1 2 3 4 Следећи > Крај >>

Страна 3 од 4
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack